تلاش ها برای ایجاد یک نقشه جامع از تمام سلول های انسانی جهش قابل توجهی به جلو داشته است. محققان مرتبط با Human Cell Atlas (HCA)، یک کنسرسیوم علمی جهانی، بیش از 40 مطالعه را منتشر کرده اند که جزئیات پیشرفت حیاتی در نقشه برداری از 37 تریلیون سلول تشکیل دهنده بدن انسان را نشان می دهد. این یافته ها که در 20 نوامبر در ژورنال های نیچر منتشر شد، بر سلول های اندام هایی مانند ریه ها، پوست و مغز تمرکز دارند و ابزارهای محاسباتی پیشرفته ای را برای تجزیه و تحلیل مجموعه داده های وسیع ارائه می دهند.
هدف این پروژه بررسی مشخصات سلولهای جمعیتهای مختلف در سراسر جهان برای شناسایی عملکردها، مکانها و تعاملات منحصر به فرد آنها در مراحل مختلف زندگی است. در حال حاضر، دادههای 100 میلیون سلولی که از بیش از 10000 فرد در بیش از 100 کشور به دست آمده است، جمعآوری شده است. تا سال 2026، محققان قصد دارند اولین پیش نویس اطلس را ارائه کنند که انتظار می رود نسخه های بعدی آن میلیاردها سلول را در خود جای دهند.
اکتشافات دقیق در سراسر بدن
در میان یافته های اخیر، یک نقشه سلولی جامع از دستگاه گوارش، از مری تا روده بزرگ است. این کار، بر اساس دادههای 190 نفر، نوعی سلول درگیر در بیماریهای التهابی مانند بیماری کرون و کولیت اولسراتیو را کشف کرد. پروفسور Itai Yanai از NYU Langone Health خاطرنشان کرد که این سلولها احتمالاً پاسخهای ایمنی را تحریک میکنند و به التهاب در بافتهای بیمار کمک میکنند.
مطالعات دیگر رشد اولیه انسان را روشن کرده است، از جمله بینش در مورد شکل گیری اسکلتی در دوران بارداری و شرایطی مانند کرانیوسینوستوز. نقشههایی که رشد مغز جنین را با ارگانوئیدهای مغز رشد یافته در آزمایشگاه مقایسه میکنند نیز دقت این مدلها را که فعالیت مغز انسان را تا سه ماهه دوم تکرار میکنند، نشان میدهد.
مفاهیم برای تحقیقات پزشکی
این یافته ها پیامدهایی برای کشف دارو و درک بیماری دارند. دکتر Aviv Regev، رئیس مشترک HCA، این کار را به پیشرفت در فناوریهای نقشهبرداری تشبیه کرد و گفت: «ما از نقشههای اولیه و خام به چیزی به جزییات Google Maps تغییر کردهایم.» با این حال، او کار مهمی را که برای تکمیل این پروژه بلندپروازانه در پیش است، تصدیق کرد.
این تحقیقات قبلاً به اکتشافات پیشگامانه منجر شده است، از جمله شناسایی نوع جدیدی از سلول های ریه و بینش هایی در مورد بافت های آسیب پذیر به COVID-19. هدف دانشمندان ادامه تصحیح این نقشهها با استفاده از ارگانوئیدها و روشهای دیگر برای کشف زیستشناسی انسان و مکانیسمهای بیماری است.