تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا دی اکسید کربن را در جو سیاره فراخورشیدی شناسایی کرد

جمع آوری اطلاعات در مورد ترکیب جوی سیارات مهم تلقی می شود زیرا سرنخ هایی از منشاء و تکامل آنها دارد. به گفته محققان، اندازه گیری ویژگی دی اکسید کربن در WASP-39 b به تعیین مقدار مواد جامد و گازی که در شکل گیری این سیاره وارد شده اند کمک می کند.



منبع

پیش از این، هیچ رصدخانه دیگری تفاوت های ظریف در روشنایی بسیاری از رنگ های فردی را در محدوده 3 تا 5.5 میکرون در یک طیف انتقال سیاره فراخورشیدی اندازه گیری نکرده بود. اعتقاد بر این است که این محدوده در طیف برای اندازه گیری فراوانی گازهایی مانند متان، آب و دی اکسید کربن بسیار مهم است. تصور می شود که این گازها در بسیاری از سیارات فراخورشیدی از انواع مختلف وجود دارند.

به گفته ناتالی باتالها از دانشگاه کالیفرنیا، که رهبری این تیم را بر عهده داشت، تشخیص سیگنال واضح دی اکسید کربن این امید را ایجاد می کند که اتمسفر در سیارات کوچکتر به اندازه زمین نیز شناسایی شود.

“به محض اینکه داده ها روی صفحه نمایش من ظاهر شد، ویژگی عظیم دی اکسید کربن مرا گرفت. ظفر رستمکلوف، عضو تیم علمی انتشار زودهنگام انجمن سیارات فراخورشیدی JWST، که این تحقیق را انجام داده است، گفت: این یک لحظه خاص بود که از آستانه مهمی در علوم سیاره فراخورشیدی عبور کرد.

برای تشخیص، تیم محققان از ابزار طیف‌نگار فروسرخ نزدیک (NIRSpec) تلسکوپ فضایی وب استفاده کردند. آنها یک تپه کوچک بین 4.1 تا 4.6 میکرون را در طیف جو سیاره فراخورشیدی مشاهده کردند که به گفته تیم، اولین شواهد واضح و دقیق حاکی از وجود دی اکسید کربن بود.

تلسکوپ فضایی جیمز وب برای اولین بار شواهدی از دی اکسید کربن را در جو سیاره ای خارج از منظومه شمسی کشف کرد. این شواهد بر روی سیاره فراخورشیدی WASP-39 b که در سال 2011 کشف شد، مشاهده شده است. WASP-39 b که در فاصله 700 سال نوری از زمین قرار دارد، یک سیاره غول پیکر گاز داغ است که به دور ستاره ای شبیه به خورشید می چرخد. به گفته ناسا، این یافته بینش های مهمی در مورد شکل گیری و ترکیب این سیاره به دست می دهد. علاوه بر این، همچنین نشان می دهد که قوی ترین تلسکوپ فضایی ممکن است قادر به ردیابی و اندازه گیری دی اکسید کربن در اتمسفر نازک تر سیارات سنگی کوچکتر باشد.